Drewniany blat kuchenny – czy warto zapłacić więcej?

blaty-kuchenne

Kuchnia to miejsce, gdzie każdego dnia spędzamy wiele godzin. Bywa, że jest to miejsce, gdzie przygotowywane i spożywane są posiłki, a niekiedy także jest ona miejscem spotkań towarzyskich z koleżankami przy kubku kawy.

Niezależnie od tego do czego na co dzień służy w Twoim domu kuchnia, musi być odpowiednio urządzona. Konieczne są przede wszystkim wygodne i poręczne meble oraz trwałe i ładne blaty. W sklepach można kupić blaty wykonane z bardzo różnych materiałów. Wśród nich jednymi z najpopularniejszych są blaty drewniane. Nie są tanie dlatego dziś odpowiadamy na pytanie czy warto w nie zainwestować?

Materiał na blaty kuchenne

Większość blatów kuchennych zbudowanych jest z drewna lub  materiałów drewnopochodnych. Najpopularniejsze blaty laminowane składają się z płyty wiórowej oklejonej laminatem. Blaty obłogowane to również płyta wiórowa, która pokryta jest cienką warstwą drewnianej okleiny, dzięki czemu swoim wyglądem do złudzenia przypomina blat drewniany, ale jest znacznie tańsza. Kolejnym rodzajem są blaty wykonane w całości z litego drewna. W sklepach dostępne są również blaty zrobione z niestandardowych materiałów takich jak kamień czy szkło, niemniej jednak  nie są już tak popularne ze względu na wysoką cenę.

Zalety blatów drewnianych

Blaty wykonane z drewna litego mają wiele zalet. Przede wszystkim są bardzo ładne i wspaniale prezentują się w każdej kuchni niezależnie od tego czy będzie urządzona w stylu rustykalnym czy minimalistycznym. Drewniane meble i dekoracje dodają ciepła każdemu pomieszczeniu, a ich obecność w kuchni sprawia, że staje się ona miejscem, gdzie najchętniej spędza się czas.

Dobrze wykonane i zabezpieczone blaty drewniane są też odporne na wilgoć i zabrudzenia, co jest bardzo ważne  w kuchni. Nie przyjmują wilgoci, więc nie grozi im wypaczenie. Dzięki gładkiej powierzchni zabezpieczonej lakierem lub olejem można z nich szybko usunąć wszelkie zabrudzenia. Tym samym drewno staje się wymarzonym materiałem do brudzącej się kuchni.

Warto też wspomnieć o tym, że drewniane blaty są bardzo trwałe. Jeśli jednak zdarzy się, że ich powierzchnia zostanie uszkodzona lub zabrudzona nic nie stoi na przeszkodzie, aby  ją zeszlifować a na wierzch położyć nową warstwę impregnatu.

Obecnie na rynku meblarskim dostępnych jest wiele różnych blatów kuchennych. W przypadku większości z nich drewno jest jedną ze składowych  ich budowy. Można kupić blaty wykonane z drewna litego lub płyt wiórowych wyprodukowanych z odpadów drewnianych. Każdy rodzaj blatów ma swoje wady i zalety. Dla wielu kupujących główną wadą blatów drewnianych jest ich cena. Jednakże mają one ogromną liczbę zalet. Przede wszystkim są funkcjonalne, ładne i trwałe. Jako jedne z nielicznych można je poddać renowacji i w ten sposób przywrócić blask nowości oraz przedłużyć czas użytkowania o kolejnych kilka lat.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez Gepetto stolarnię specjalizującą się w produkcji paneli ściennych i blatów drewnianych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *