Organizacja kuchni – w co musi być wyposażona?

meble w nowoczesnej kuchni

Dobrze zorganizowana kuchnia sprawia, że chce się w niej przebywać i przyrządzać potrawy. W co musi być wyposażona, aby była nie tylko ładna, ale też funkcjonalna? Jak zadbać o czystość w kuchni?

Meble

Wybór szafek i blatów zależy od indywidualnych preferencji, jednak bez względu na upodobania, muszą one spełniać określone warunki. Nowoczesne meble kuchenne mają być funkcjonalne i ergonomiczne. Dużą popularnością cieszą się szafki cargo, które sprawdzą się wszędzie tam, gdzie jest mało miejsca, a więc gdzie nie zmieści się szafka o standardowych wymiarach. Zazwyczaj nowoczesne fronty są odporne na ścieranie i łatwo usunąć z nich plamy. Modne są obecnie te zrobione ze szkła lub przezroczystego tworzywa w metalowych ramach. Popularnością cieszą się blaty wykonane z kamienia, szkła, stali i sztucznego tworzywa. Meble kuchenne coraz częściej przypominają stylistyką i materiałem swoich salonowych kuzynów. Nowatorskie rozwiązania dają doskonałe efekty wizualne i aranżacyjne, jednak czyszczenie takich szafek nie zawsze jest proste.

Akcesoria kuchenne

Ponieważ w kuchni stosujemy mnóstwo różnego rodzaju sprzętów i przyrządów, konieczna jest właściwa organizacja szafek, półek i szuflad, co pomoże w uporządkowaniu tych wszystkich przedmiotów – łatwiej będzie wówczas utrzymać porządek i odnaleźć potrzebny przyrząd. W szufladach możemy wykorzystać różnego rodzaju organizery. Umieścimy w nich sztućce i drobne przybory kuchenne. Pojemniki do szuflad z przegródkami zarówno na większe akcesoria, jak i te najmniejsze, mogą być wykonane z plastiku i wyposażone w gumki mocujące. Dużo miejsca w kuchni zajmują garnki, patelnie i pokrywki do nich. Przed włożeniem ich na półkę, warto położyć specjalną matę, która zapobiegnie ich ślizganiu się i zabrudzeniu podłoża. Do pokrywek można zastosować specjalny stojak lub zamontowaną na drzwiach szafki szynę. W wielu kuchniach przechowywanie przypraw sprawia sporo kłopotów. Słoiczki, fiolki, flakoniki, chociaż prezentują się pięknie, zajmują miejsce i trudno utrzymać je w porządku. Osoby lubiące gotować, mają ich mnóstwo. Potrzebne są do nich specjalne organizery. Cześć może spełniać funkcję dekoracyjną i stać na blacie, jednak zdecydowaną większość lepiej przechowywać wewnątrz szafki.

Porządek w kuchni

Utrzymanie porządku w kuchni to spore wyzwanie – zwłaszcza gdy na szafkach umieszczonych jest wiele, różnych przedmiotów. Uporządkowanie ich zajmie mnóstwo czasu, podobnie jak czyszczenie nowoczesnych frontów szafek i blatów. Odkurzenie każdego pojemnika na przyprawy i sprzętu znajdującego się na blacie to męczące zajęcie. Warto rozważyć usługę, jaką jest Sprzątanie w Poznaniu. Wystarczy kupić różnego rodzaju organizery i poprosić panią sprzątająca o pomoc, a kuchnia zostanie zorganizowana ergonomicznie i każdy przedmiot znajdzie swoje miejsce. Przychodząca systematycznie, co kilka dni pomoc domowa sprawi, że całe mieszkanie włącznie z kuchnią, będzie lśniące. A my zyskamy dzięki temu czas, który możemy spędzić z rodziną, odpocząć albo zająć się swoim hobby.

Dzięki pomocy domowej nawet najbardziej zabiegane osoby będą mogły poświęcić się gotowaniu i biesiadowaniu z przyjaciółmi, zamiast mozolnie doprowadzać blaty do połysku. Dobra organizacja i profesjonalne wsparcie oznacza więcej wolnego czasu dla siebie.

One Reply to “Organizacja kuchni – w co musi być wyposażona?”

  1. Sprzet stanowiacy wyposazenie zaplecza gastronomicznego restauracji musi: – byc wykonany z materialow nie oddzialywujacych szkodliwie na zywnosc, nie wchodzacych w reakcje ze skladnikami zywnosci oraz srodkami myjaco – dezynfekujacymi, – byc latwy do utrzymania w czystosci (powierzchnie gladkie, niescieralne, bez zbednych szczelin itp.), – byc przechowywany w miejscach do tego przeznaczonych, aby nie zostal zanieczyszczony, zniszczony oraz aby byl latwy do odnalezienia, gdy jest potrzebny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *