Charakterystyka podstaw do stołów restauracyjnych

Podstawa-stolikow

Co wpływa na ocenę restauracji przez jej gości? Jak się okazuje, to nie tylko smak potraw czy profesjonalizm obsługi, ale również wygląd i wyposażenie lokalu. Chodzi tu o styl aranżacji, standard materiałów oraz funkcjonalność sprzętów. Kluczowe znaczenie mają tu oczywiście stoły restauracyjne, które powinny być przede wszystkim wygodne, ale też dobrze się prezentować. Co warto wiedzieć na temat podstaw do stołów restauracyjnych?

Podstawy do stołów restauracyjnych – właściwości

Podstawy do stołów i stolików mają znaczenie dla funkcjonalności oraz estetyki mebla. Przede wszystkim decydują o stabilności stołu, ale mogą mu również nadawać wymiar dekoracyjny. Renomowani producenci i dystrybutorzy mebli, czego przykładem jest firma Meblant z Wrocławia, oferują szeroki asortyment różnego rodzaju podstaw do stołów i stolików. Elementy te mogą być wykonane z różnych materiałów. Największą popularnością cieszą się funkcjonalne podstawy aluminiowe – stosunkowo lekkie i niezwykle wytrzymałe. Dostępne są również wyjątkowo trwałe podstawy żeliwne, a także lekkie konstrukcje stalowe. W przypadku stolików do zastosowań zewnętrznych, np. do ogródków letnich, wykorzystuje się podstawy odpowiednio zabezpieczone na wypadek trudnych warunków atmosferycznych i wykończone np. poprzez piaskowanie, cynkowanie oraz malowanie proszkowe powierzchni. Podstawy do stołów mogą mieć różną konstrukcję. Powszechnie spotyka się stoliki na jednej nodze, jednak w przypadku większych blatów niezbędne są bardziej rozbudowane podstawy. Zarówno nogi, jak i stopy podstaw mogą mieć różne wymiary i kształty. Dostępne jest tu zarówno minimalistyczne, uniwersalne wzornictwo, jak również bogato zdobione formy. Stopa podstawy może być okrągła, kwadratowa lub też składająca się z regulowanych elementów, dzięki którym można poprawić stabilność stołu. Ciekawym rozwiązaniem są również stelaże składane, które dają wiele możliwości zagospodarowania przestrzeni.

Podstawy do stołów – zastosowanie

Podstawy do stołów mają wiele zastosowań. Przede wszystkim wykorzystuje się je w obiektach gastronomicznych, nie tylko restauracjach, ale także barach, kawiarniach czy stołówkach. Tego rodzaju stelaże stanowią również wyposażanie obiektów noclegowych, np. hoteli czy pensjonatów. Ponadto elementy takie znajdują także zastosowanie w obiektach konferencyjnych i biznesowych. Nie ulega zatem wątpliwości, że podstawy do stołów to rozwiązanie niezwykle praktyczne i wszechstronne, o szerokim wachlarzu zastosowań.


Dodaj komentarz