Za bardzo rozwałkowane ciasto
Uwielbiasz cienkie chrupiące placki pizzy? Dlatego starasz się, aby rozwałkować je jak najbardziej. I tu popełniasz błąd, ciasto nie może być zbyt cienkie, prześwitujące. A to dlatego, ponieważ nie utrzyma znajdujących się na nim składników. A niekiedy może być niedopieczone. Pamiętaj, aby po rozwałkowaniu miało przynajmniej 5 mm.
Za dużo dodatków
Chcesz, aby Twoja pizza była bardzo bogata, dlatego dodajesz do niej bardzo dużo składników. Błąd! Zazwyczaj taka pizza jest niedopieczona, a znajdujące się na niej dodatki nie tworzą spójnej kompozycji. Dlatego przed przyrządzaniem swojego dania, przemyśl, co powinno się na nim znajdować. Zasada: im więcej, tym lepiej nie sprawdza się w tym wypadku. Podobnie jest z serem.
Zbyt niska temperatura
Jeżeli pieczesz pizzę w domowym piekarniku, to postaraj się, aby ciepło nie spadało poniżej 220 stopni Celsjusza. Nie bój się wysokiej temperatury, zwłaszcza że placek znajduje się w kuchence około 15 min. I nie powinien się w tym czasie przypalić. Odpowiednia temperatura sprawi, że ciasto pizzy będzie rumiane, chrupkie, a do tego puszyste i delikatne.
Odmierzanie składników na oko
Za każdym razem, kiedy przygotowujesz ciasto na pizzę, odmierzasz składniki na oko, nie używając do tego żadnej miarki i wagi. Dlatego Twoja pizza za każdym razem smakuje inaczej. Tutaj popełniasz kolejny błąd! Aby ciasto było miękkie i chrupiące, ściśle trzymaj się przepisu.
A może tak… zamówić!
Przygotowanie pizzy nie należy do łatwych zadań. Przede wszystkim jest ono czasochłonne. Krojenie dodatków wymaga wprawy i cierpliwości. A uformowanie odpowiedniego ciasta zależne jest od ścisłego trzymania się przepisu. Jeżeli nie masz na to czasu albo po prostu chęci, skorzystaj z możliwości zamówienia pizzy przez telefon. Godne uwagi menu posiada sieć pizzerii Dominium. Lokalizacja jednej z nich to Kraków Pogórze Duchackie. Którą z opcji wybierasz? Bestseller Bianco Verde z pesto z rukoli, mozzarellą, serem kozim, gruszką, świeżym szpinakiem, prażonymi pestkami dyni i słonecznika? A może Quattro Formaggi – cztery sery (blue cheese, Favita, Corregio i mozzarella)?
Sprawdź menu na https://www.pizzadominium.pl/lokale/krakow-bonarka-city-center